Wszyscy wiemy jak ważne w naszej kuchni są zioła. Jednak, oprócz podkreślenia smaku potraw, mają również inne zastosowania, np. lecznicze. Poniżej dowiesz się, które 10 ziół, warto posadzić w swoim przydomowym ogródku.
Bazylia
Bazylia to zioło, które wspomaga pracę układu trawiennego, np. przyspiesza procesy trawienne i zapobiega wzdęciom. Wpływa również na układ nerwowy, np. przyspiesza proces zasypiania. Dodatkowo, bazylia ma właściwości odstraszające komary – można ją posadzić w doniczce i postawić na oknie lub balkonie.
Zastosowanie w kuchni:
- składnik pesto
- dodatek do pizzy, sałatek i zup (zwłaszcza pomidorowej).
Szczypiorek
Szczypiorek ma wiele właściwości, m.in. poprawia odporność, pobudza apetyt i wspomaga pracę oczu. Jest również bogaty w witaminy z grup A, C i K.
Zastosowanie w kuchni:
- dodatek do jajek
- składnik sosów na zimno i sałatek
- posypka do ziemniaków i makaronów chińskich.
Kolendra
Kolendra głównie pomaga na wszelkie dolegliwości żołądkowe, np. na wzdęcia i niestrawność.
Zastosowanie w kuchni:
- dodatek do potraw kuchni chińskiej
- składnik zup, sosów, przyprawy curry i guacamole.
Koperek
Koperek kojarzy nam się głównie z kuchnią. Jednak jest to zioło, które ma wiele właściwości leczniczych, np. pomaga zwalczyć niestrawność i złagodzić stres.
Zastosowanie w kuchni:
- posypka do ziemniaków
- dodatek do ryb (zwłaszcza łososia), twarożku i jajek.
Oregano
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z właściwości leczniczych zioła jakim jest oregano. Tymczasem ma ono m.in. działanie wspomagające trawienie, właściwości przeciwgrzybicze i może zapobiegać chorobom takim jak cukrzyca i nowotwory. Wiele lat temu olejek z oregano był zażywany w celu poprawienia odporności.
Zastosowanie w kuchni:
- składnik sosów pomidorowych (np. do pizzy) i sałatek
- przyprawa do mięsa.
Pietruszka
Pietruszka ma szerokie zastosowanie w kuchni, ale również właściwości lecznicze. Jest to doskonałe źródło witaminy A i K, ma pozytywny wpływ na cerę oraz odświeża oddech. Poprawia również procesy trawienne.
Zastosowanie w kuchni:
- dodatek do ryb, mięsa, makaronów, rosołu
- element dekoracyjny dań (np. kanapek, zup).
Mięta
Napary z mięty mają działanie lecznicze dla układu trawiennego – często stosowane są w problemach z trawieniem lub przy bólach brzucha. Mięta – tak jak bazylia – odstrasza komary, więc można ją zasadzić w doniczce na balkonie lub parapecie.
Zastosowanie w kuchni:
- składnik lemoniad, drinków i koktajli owocowych
- element dekoracyjny (np. ciast).
Rozmaryn
Rozmaryn powszechnie uważany jest za przyprawę, a tylko niewielka część z nas wie o jego działaniach leczniczych, takich jak: właściwości bakterio- i wirusobójcze, poprawa odporności i łagodzenie bóli brzucha.
Zastosowanie w kuchni:
- przyprawa do pieczonego mięsa i warzyw
- składnik sosów.
Tymianek
Tymianek jest stosowany w przypadku problemów z układem moczowym i trawiennym. Dobrze działa na infekcje gardła i kaszel.
Zastosowanie w kuchni:
- dodatek do różnych rodzajów mięsa i pieczywa
- składnik zup i sałatek, a nawet deserów.
Estragon
Estragon pobudza apetyt i ma właściwości przyspieszające metabolizm. Jest polecany dla osób chorych na cukrzycę, ponieważ zawiera związki obniżające poziom cukru we krwi.
Zastosowanie w kuchni:
- przyprawa do mięs, jajek i sosów
- składnik zup, sałatek.
Świeże zioła z ranozebrano.pl mają szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w lecznictwie. Wpływają głównie na układ trawienny i odpornościowy i mogą zastępować różnorakie suplementy diety, ponieważ zawierają dużo składników odżywczych, np. witaminy.
Jedzenie zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com